10

Man trodde att det skulle finnas lite mer tid såhär efter säsongen, men känns att jag har haft fullt upp varenda kväll. Förutom igår kväll. Hämtade min ny cykel efter jobbet och kämpade och lagade mat. La mig vid halv fem och tänkte sova en timme så att man hinner träna innan hockeyn som börjar halv åtta. Vaknar 19:20, typ 1,5h efter larmet hade gått. Jahap, tack för den kvällen då. Klockan är typ halv nio innan man kommer igång  och få gjort ens det minsta obligatoriska för kvällen.

Jag har tio (10!) dagar kvar på jobbet. Känns som kvarsittning. Bara lida genom alla dagar och timmar och minuter och sekunder. 85h. Det är inte så hemskt mycke. Undrar om man ens blir ledsen att säga hejdå för sista gången. Känner mig lite som Bilbo Baggins och hans tal på avskedsfesten. “Jag känner inte hälften av er hälften så mycke som jag skulle vilja, och mindre än hälften av er älskar jag bara hälften så mycke som ni förtjänar.”

Fick en förfråga om det finns en fysprofil för innebandymålvakt. Funderade en stund och svarade nej. Funderade en stund till och tänkte att det finns väl åtminstone sånt för hockeymålisar. Det måste väl finnas. Började googla och söker med diverse kombinationer med tre språk. Tredje sökresultat “Guide for waterpolo goalkeeping” när man letar efter fysanalys för hockeymålisar. Öö, say what? Vet inte om jag ens visste att det finns vattenpolo-målvakter. Var tvungen att bladdra genom studien och det är så bisarrt när man börjar läsa om precis samma man kunde läsa från en guide till innebandy- eller hockeymålisar. “Just because you are a goalie doesn’t mean that you don’t need to swim.” Bara för att du är målis, betyder inte att du inte behöver kunna åka skridskor. Eller ha bra kondis och va bra tränad. Ledarskap, strategisk hjärna, risktagande, fysik, mental styrka, spelsinne, visualisering, koncentration… Nu vet jag att det finns även vattenpolo-målvakter.

Man börjar hitta en del fysanalyser för innebandyspelare, men det verkar inte finnas en enda för målvakter. Det finns massor av fysprogram för hockeymålisar så det borde väl finnas även vetenskapliga studier om skillnaden mellan målvakter och utespelare i hockey. Fortsatt leta efter och har hittat några studier där man tangerar även fysdelen. Finns massor av analyser om mentala egenskaper och tekniker, men just “hur ska fysträningen ser ut för målvakt” frågan svaras ytterst dåligt.

Frågan är bara hur mycke man kan få nytta av det i innebandy? Förutsättningar är ganska annorlunda, men det finns ändå hel del saker som kan nästan likställas. Karaktär av spelet från mv-synvinkel är ju väldigt likt. Vi spelar 60min, långa stunder med låg intensitet, kortare stunder där man måste va förberedd till 100% och sen en explosiv snabb rörelse när man ska göra räddningen. Så egentligen den fysiska belastningen är ju väldigt likt. Största skillnaden kanske kommer där att jag har inga skridskor och jag gör mina rörelser från knäna. Jag har ingen tung utrustning på mig, vilket då ger mindre belastning speciellt för överkroppen. Samma krav på koordination, behovet att kunna göra räddning i rörelse, kunna ändra riktning, hålla balansen och grundposition, reagera, göra snabba reaktionsräddningar… Man borde ha läst idrottsmedicin och fysträning samt va en målvakt innan man kunde göra en klok fysanalys. Kanske en framtidprojekt att slå ihop hjärnor med någon klok proffs på det området och kunna få fram ett träningsupplägg för innebandymålvakt. Det är ju ändå lite dumt att träna exakt som utespelare när man inte gör något gemensamt på plan.

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s