Why not?

Träna på kreativitet

  1. Kreativitet är en process som kombinerar alla olika delområden. Medveten och omedveten tänkande, spontan och logisk tänkande, fantasi, känslor, intellekt. En kreativ människa kan lätt pendla mellan olika områden.
  2. Lekfullhet. En lekfull sinne är en positiv sinne som hittar lätt nya sätt att tänka.
  3. Rör på dig om du fastnar. Hjärnan fungerar bäst när man gör enkla uppgifter som krävs inte tänkande. Det är nog därför den befruktade seriefigurpolisen Kyösti Pöysti har en napp. “Jag befriar min hjärna att lösa alla avancerade brott genom att suga på en napp.”
  4. -> I den kreativ idégenerering nervsystemet har en stor roll. Bästa idéerna dyker upp när man inte belastar hjärnan. Typ som att äta en napp. Eller gå ut och jogga. Kreativitet behöver plats för drömmar och tid för att grubbla.
  5. Viljan att lära något nytt.

Har funderat ofta senaste tider vart har min motivation försvunnit. Jag har inte skrivit nått sedan augusti, orkar/hinner knappt ens blogga. Skulle även bli sista stunden att sparka slutspelsbloggen igång och sitter här och känner att man försöker hämta vatten från en uttorkad brunn. Punkt fyra var ganska intressant. Nervsystemet är källan för kreativiteten. Varför alla bästa idéer kommer precis innan man somnar på kvällen eller tidigt på morgonen när man “sover vaken”? Därför att det är den stunden nervsystemet blir av med alla yttre stimulans.

Så egentligen inte alls konstigt att man inte har kunnat producera något överhuvudtaget när stressnivån är på “nässelutslag” och “you are not going to sleep tonight”. En ond cirkel. Först försvinner kreativa energin, sedan försvinner mentala energin, och när man inte längre orkar pusha på sig själv, försvinner även fysiska energin. Helt plötsligt borde man fynda alla tre, på en gång och jäkligt fort. Och nånstans är man så dum att man inte låter sig själv att ge upp och driva iväg med vindarna. Borde väl fungera om man tvingar sig kliva till toppen och tvinga fram kreativiteten. Lyckas man hamra fram något nytt; tankar, text, bilder, idéer, borde då lekfullheten dyka upp, vilket leder till positivia tankar, vilket då ökar mentala energin, vilket då ger slutresultat att allt är som det ska va. “Why should I do that?” -Why not? Och är man förbannad eller förbannad om man sitter här om två månader och funderar att “jag gav inte allt, jag gjorde inte allt jag kunde ha gjort”. En läxa jag har lärt mig, då är man fan mer besviken på sig själv än efter det att man gjort allt och misslyckats ändå.

Åtminstone jag har bekräftat att andra delen av punkt fyra fungerar. “Hjärnan behöver tid att få grubbla.” Lillebrorsan dealade mig kaffe när jag var hemma. Pauligs Mexico. Tyckte idag var äntligen en dag jag behöver ge mig själv något extra och öppnade kaffepaketet och bryggde en kopp lycka. Suttit framför datorn ett bra tag med en extra kopp kaffe och njutit av stunden. Faktan att jag inte behöver göra något. Jag kan sitta och läsa lite tidningar och stöter på en artikel om kreativitet som öppnar mina ögon.

Hade förra veckan första möte om ett målvaktsläger. 3,5 dagars sommarläger endast för målvakter. Känns väldigt spännande idé och har börjat fundera vad fasen man ska göra när man kör 7 x 1h 15min innebandypass med målvakter. Man hinner gå genom en hel del under 9h. Satt på båten igårkväll och funderade upplägget. Tjuvlyssnade med ett öra ett hockeylag, kanske 10-11 -åriga killar som gjorde sitt första bortaresa nånsin. Dom hade åkt över dagen till fastlandet och spelat tre matcher på bortaplan. När båten kom till hamn samlades dom och dom här lillkillarna fick feedback från sina ledare “Vi alla ledare är jättestolta över er! Ni har skött er otroligt bra, resorna har gått hur smidigt som helst, ni har spelat jätte bra och beteende på båten har varit exemplariskt.” Bra jobbat! Man blir själv nästan sugen att bli en ledare för ett juniorlag. Under alla åren har man haft en hel del olika typer av ledare. Några som man knappt minns, några man minns därför att dom har varit så otroligt dåliga, några man har börjat uppskatta efteråt, och några som har lärt mig mer än man någonsin kunde önska och hoppas. Ledare som lärt mig att bli en bra människa och öppnat mina ögon att hur jag kan leva ett bra liv, hur jag kan hjälpa människor runt mig och hur jag kan föra vidare idrottens glädje på bästa sätt. Man börjar bli ganska sugen att bara hoppa ner från klintkanten och kolla hur starka mina vingar är.

Appropå målvaktsträning. NHL.com har en artikelserie “Unmasked” där dom skriver om målvakter i NHL. Väldigt varierande och intressanta texter. Läste här om dag om en mv-tränare som har spetsat målvaktsträningen till det lilla sista. Han coachar en handfull NHL-målisar och dom kör endast mv-specifikt träning. On and off-ice. Kondis, styrka, allt är genomtänkt från målvaktens perspektiv. Varför köra knäböj och marklyft när man kan kombinera styrka och teknik. Hur mycke bättre målvakt blir du av knäböj om du inte a) kan använda den styrkan och b) har inte tekniken att använda den styrkan du har i benen? Man kan t.ex. ersätta ren styrketräning med teknikträning med gummiband. Då tränar man på exakt det som behöver tränas på. Om det fungerar i NHL och ger resultat där, så varför inte även i innebandy. “Det enda gemensamt jag har med laget är att jag drar på mig likadan matchtröja som alla andra. Varför borde man då ändå träna likadant som resten av laget?” Tack Devan Dubnyk och resten av gänget. You got the point.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s