Hallå..?

Tidigare under veckan publicerades en kort kolumn i det ledande finska dags tidning Helsingin Sanomat. Någon gubbe som angav sig vara någon typ av sportjournalist skrev om jämställdhet inom idrott och avslutade sin text med en mening: ”För kvinnor som idrottar är mjuka värden viktigare än att tävla och slå sitt motstånd.” Med eller utan kontext är ju påståendet helt absurd, korkad och idiotiskt. Tror man behöver intervjua en, en, vem som helst, kvinnliga idrottare som tävlar på högre nivåer, att kunna motbevisa detta. Varför det finns idrottskvinnor, sporter och serier för kvinnor då överhuvudtaget om damidrott endast handlar om mjuka värden? Att familjelivet är viktigare för kvinnor än män, att män har större tävlingsinstinkt än kvinnor och att män är mer intresserad av resultatet. Öö, vart fan plockar man såna påstående? Tror att man kan ta 100 killar och 100 tjejer och börja dela på folk på vad är viktigt för dem, och komma till resultatet att det finns ungefär lika många tävlingsinriktade kvinnor än män, och lika många män som prioriterar familjen före idrott. Svårt att tänka mig att indelningen skulle vara något annat?

Texten han skrev var absurd överhuvudtaget. Han tyckte att det är inte alls rättvist att kräva jämställdhet inom idrott då herrsporter och herridrottare är mycke mer underhållande. Argumenter för detta var bl.a. att herrarnas resultater är så sjukt mycke bättre, kvinnor tävlar med lättare utrustning, kortare sträckor, resultaten är inte ens nära herrarnas motsvarande och om man skulle t.ex. spela en fotbollsmatch, skulle tjejerna förlora 10-0 rakt av. Om man skulle då dela inkomster, sponsorer och mediatid jämnställd mellan tjejer och killar, borde tjejerna börja tävla med män och börja leverera killarnas resultat. Låt mig skratta en liten stund innan jag fortsätter. Den här kära mannen har nog glömt bort helt att tjejer och killar har lite andra förutsättningar rent fysiskt. Att tjejer aldrig kommer ha samma fysiska kapasitet är väl ingen orsak att rikta alla sponsorpengar och mediatid till killar istället? Om man ska då sätta tjejer och killar på samma linje (samma serie och tävla med samma förutsättningar), då kan man väl också förvänta att 13-åriga killar tävlar i samma serie med 19-åringar? Eller i sporter där serierna är indelade i viktklasser skulle man då låta en kille på 55kg brottas mot en 90kg kylskåp? Det är väl ungefär samma sak än tjejer och killar –indelning? Så egentligen skulle då alla, oavsett ålder, vikt eller andra fysiska egenskaper tävla i en och samma serie. Det låter väl jätte klokt?

Eller inte… Helt sjukt att det är 2016 och man får som tjejidrottare fortfarande stå på sig att jag är lika mycke värd som idrottare än killen som står där bredvid. Tjejerna tränar lika mycke, lägger lika mycke tid att leva som en elitidrottare, och inte ovanligt att tjejen som är på samma nivå som killen, är tvungen att ha ett jobb, medan killen kan leva med sin idrott. Som exempel hockey eller fotboll. Hockeyspelare på landslagsnivå; hur många tjejer lever med sin sport? Som kille behöver man knappt komma till division 1 att kunna leva utan annat jobb. Grattis. Vi är givetvis sämre idrottare och mindre värda när vi tjejer hinner göra minst lika mycke med 40h mindre tid varje vecka.

Usch vad jag har sovit dåligt senaste nätter. Tisdagkväll kändes det att endast mitt nervsystem har fått en redbull i sig. Resten av kroppen är helt lugn och trött med kändes som att man får en låg, jämn elström i kroppen. Klockan var något innan halv sex när det kändes för första gång att kroppen har lugnat ner sig. Nähä, ha en trevlig dag. Klockan ringer 5:50.

Haft lite ont i mina knän senaste veckan och var hos osteopat här om dag. ”Jag har ont i mitt knä. Typ här.” – Hmm, är du stressad? Så jag har ont i knät därför att jag är stressad och får därför ont i ryggen och får därför ont i baksida lår och ljumskar och och och… ”Sluta stressa.” Jaja, I’m trying.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s