Learn from the best

Alltså, snälla, kan det sluta snöa? Jag börjar bli tokigt snart… Cocaine, so much cocaine… Igår putsade jag min bil endast 5 gånger, alltså varje gång jag skulle nånstans. Två gånger typ 10cm snö, några gånger lite mindre. Jag blir så trött på att göra samma, onödig sak om och om igen. Helt bortkastad tid. Snöa på natten och that’s it, men inte dygnet runt.

Jag har bott på Gotland närmare 7år nu. Jag har märkt att gotlänningar har sitt eget körstil och man kanske inte följer alla trafikregler precis som man gör på fastlandet. Aldrig varit särskilt irriterad på det, oftast bara skämtat om det. Tills nu. Det snöar, shit, då kan man fan inte köra snabbare än 25km/h i stan och 45km/h på landsväg. Allvarligt? Har du vinterdäck och kör med lite längre säkerhetsavstånd till bilen framför dig, så tro eller ej, men man kan köra nästan enligt skyltar, speciellt när man kör i stan! Har du inte vinterdäck, då ska du stanna hemma. Kan du inte förutse att bilarna bromsar innan dom kommer till korsning, då ska du stanna hemma. Vågar du inte köra i snön, stanna hemma. Jag kör fram-och tillbaka till jobbet och träningen, och den här veckan har jag fastnat varenda gång bakom en jäkla snigel som kör max 30km/h, börjar bromsa 400m innan korsning, blinkar 2 korsningar innan dom svänger, och känns att chauffören vågar knappt sitta i sin egen bil. Kanske bättre att ringa till någon som faktiskt vågar köra bil och be skjuts? Prrrrhhh…

Lyckan är stor, och kom i sista stunden. Fick beviljat mitt semesterönskemål om lediga tisdagar. Ledig tisdag fram till vecka 10 och därefter är det ju slutspelsbubbla, så då gäller helt andra regler. Var dock lite spännande försöka förklara till den nya chefen vad det innebär att spela slutspel. Att jag kan meddela första frånvaron 3-4 dagar innan, samt därefter allt beror på hur det går i matcherna. Han skulle givetvis vilja att alla frånvaron meddelas 2 veckor innan, enligt arbetsgivarens regler. Funkar inte riktigt på det sättet…

Hade en till målvaktsträning på måndag. 29 målvakter på två timmar. Fick dela gruppen och köra 1+1h, men det blev ju jätte bra lösning. 01-06 -födda småknattar, duktiga och lär så sjukt snabb. Man blir så fascinerad när man kör teknik och dom snajar nya grejer efter 2min. Visade till dom äldre (01-03) en mer avancerad förflyttning, och den tog inte alls längre tid än dom andra förflyttningar. Det är så häftigt, och den stunden man ser att lampan börjar lysa hos målvakten är så skön. Den grubblande blicken bara klarnar och ögonen börjar lysa. Och även om dom har det lite svårt i början, så helt plötsligt när man sen kör övningar, gör dom förflyttningen utan att ens tänka på det.

Lånade Görans lag till mv-träningen som skyttar, så han var ju med där givetvis. Han tog ett mål och fyra målvakter och var som han visste allt om målvakter. Det är så kul att kolla hans coaching. Han pratar och peppar och umgås med ungarna, pushar på som fan. Vi körde en enkel övning där målvakten startat rakt framifrån och gör en sidoförflyttning mot första stolpe. Han står där rakt framför målet och stirrar målvakter i ögonen och “kör!”. Ny målvakt, ny stirr och “kör!”. Då fick jag en glödlampa hängandes på mitt huvud. Fan vilken bra grej! Han fick ju målvakterna stanna och fokusera innan dom gjorde förflyttningen. Många hade tendens att komma alldeles för hastigt från kön och typ bara slänga sig till en förflyttning. Vilken skillnad det blev när jag tog det där stirrmomentet med. Sitter framför startposition, får målvakten att sätta sig ner med bra balans i kroppen, några sekunders fokus och bra förflyttning med rätt teknik. Sån enkel grej men hade nog inte kommit på det själv.

När jag var på utbildningen i december om “Människan”, hade vi mycke diskussion om att uppmärksamma sina spelare och försöka möta och ge feedback till varje spelare personligt under varje träningspass. Ett bra sätt är att använda sig själv som en kona där spelaren får finta dig efter man har haft ögonkontakt. Det var ju exakt det Göran gjorde. När man tar en intensiv stirr, kan man samtidigt se till att målvakten sitter rätt (oftast räckte det att jag sitter så jag vill att dom ska sitta och dom apar ju utan att ens behöva påpeka det), en bra stund att berömma, och det blir ytterst individuellt feedback till varje målis. Jag kände mig som vinnare när jag insåg att jag har lärt mig något nytt. Genom att följa Göran som målvaktstränare..! Vem hade gissat? Learn from the best.

Tror jag åkte på en jätte dum grej igår på träningen. Vätskebrist. Efter jag läste dagen innan om det att Braden Holtby fick hoppa av efter ca. halva matchen pga vätskebrist. Tror jag har inte druckit så mycke jag brukar dricka under arbetsdan, kört morgonträning, inte hunnit riktigt vila mellan jobbet och träningen, coachat 45min innan jag åkte till egen träning plus att det blev en ganska jobbig pass för oss målvakter. Jag hade ändå druckit innan och under träningen, men helt plötsligt får man svinont i huvudet och det där droppet på fokuset var ju hemskt. Hur man än försökte fokusera så det gick inte. Även då när man insåg att nu hänger jag inte riktigt med och man fokuserar lite extra på att fokusera, och man bara missar skottet även om jag stirrar bollen hela tiden. Helt sjukt, och lite läskigt. Jaja, där förstörde jag en bra träning med en jätte dum grej som är enkelt att fixa. Men kanske man måste åka på ett vätskebrist och kunna känna vad det händer i kroppen när man blir uttorkad. Lite första hjälp genom att hälla en burk fanta under sista halvan av träningen och få lite socker i sig. Gör om, gör rätt och ta lärdom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s