Spela smart

I veckan hände det igen. Jag blev kontaktad av en handläggare från grannmyndigheten som deras (och delvis vårt) Helpdesk hade skickat vidare till mig. Vet inte vem som är den som sitter på fel ställe? Troligtvis jag. Börjar känna så småningom att jag vet obehagligt mycke, vet mycke mer än vad jag borde veta, och rykten att jag vet har spridit alldeles för långt. Dags att byta jobb, verkligen.

Fyfan vilken VM-final det blev. Sitter hemma framför tv:n och är 100 gånger mer nervös än jag är när jag själv spelar. Borde ha satt på pulsklockan. Tror jag fick dagens konditionspass bara genom att kolla på matchen. Tufft sitta hemma och kolla hur matchen går till straffar. Telefonsamtalet med förbundskaptenen från tidigare under hösten ekar i bakhuvudet “du är duktig på straffar och hade tagit dig med som straffspecialist om jag kunde ta med tre målvakter”.  Samtidigt vet jag inte om man hade velat möta Anna i den sista avgörande straff. Helt jäkla sjukt att kunna topprestera på sånt tillfälle. Samtidigt har vi tränat på bl.a. den stunden varenda onsdagmorgon för två år… När det sen gäller, är man bara tillbaka i Södervärn på en onsdagmorgon halv åtta och slår en bunt straffar i slutet av träningen.

Man kan va så stolt över sina lagkamrater som alla fem avslutade VM:et var sin vinst. VM-guld, VM-brons, Allstar och två vunna placeringsmatcher.

Ganska kul att kunna sitta hemma, sätta på coachglasögon, ta fram sin svarta anteckningsbok och va kritiskt. Det är lätt att kolla vid sidan av och konstatera vad man gör fel och vad man borde göra istället. Hur man kunde spela ännu smartare. Man kanske lyckas i första läget, men klarar inte av att hantera situationen som födds från den första situationen. Kunna dela målvaktsspelet på tre faser: “pre-save”, “save” och “post-save” och inse kopplingen mellan dom tre. Det man gör innan skottet, hur man räddar själva skottet och vad man gör och hur man hamnar efter skottet. Extremt viktigt när det blir situationer med flera skott där “post-save” blir “pre-save” eller själva räddningen flera gånger i rad. Hur man lyckas länka dom alla tre ihop? Vad ska man göra att man lyckas göra en bra pre-save att kunna lyckas göra rätt val med själva räddningen så att man kan göra en kontrollerad post-save, så att man får en bra pre-save i nästa situation? Undrar när innebandyn börjar fundera på sånt, börja lära ut sånt och jag skulle få lite motstånd på mina funderingar. Eller att det ens skulle finnas någon som kan känna igen arbetsflödet och kunna värdesätta dom osynliga, kontrollerade räddningar över game saver -dykningar. Oftast när man gör sånt, har det blivit något tokigt på dom två tidigare fas. Ibland måste man göra en gamesaver, men om man kan undvika det så ska man väl sträva efter att spela smart istället?

Börjar man spela spelet rent teoretiskt så går ju alla skott räddas och det finns inte en enda situation där kommentatorerna har rätt att säga “målvakten hade inte en chans”. Chansen finns ju alltid. Det handlar väl bara om att hitta lösningen på den tiden man får? Kanske jag ska bara sluta spela själv och börja spela spelet på papper istället. Eller kanske skriva en bok där man kan plocka fram en lösning på vart enda problem.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s