Hemma

Vad skönt att för ens liten stund kunna känna sig varm rakt genom. Sitta i bastun en stund och tina efter man har frysit ihjäl sig i flera dagar. Behöver inte undra varför bastun uppfanns i första början i den mörka, kalla norden med en evighets lång vinter…

Jag tar semester, bara för att kunna åka till jobbet. Åkte till jobbet igår med morsan. Helt plötsligt morsan frågar att ska vi inte äta nått. “Vadå?” Klockan är halv ett. Vart försvann tiden? Jag har ändå inte gjort något särskilt speciellt heller. Förutom att jag försökt påbörja/fortsätta arbetet med Muminhuset som stått 15år och väntat att någon skulle göra något. Jag fixar och strular och försöker få gjort något smart. Renovera huset så som det hade byggts från början. Efter jag har fått allt ihop och limmet har börjat torka och man har hunnit inse att det är inte alls bra, sätter man ner sig först då och börjar fundera vad man borde ha gjort istället. Varför inte kunna ta den 15min innan man har använt halva dagen och limmat fast allt? Försöka sätta ihop en åtthöring pyramid utan någon stödstruktur är ju helt värdelöst…

Materialet huset är byggt av är också sånt som inte finns längre, så man kan inte heller bara bygga nytt. Bara försöka få alla delar isär och försöka hålla dom hela. Lyckades med en del, resten får vänta nästa gång. Nu vet jag åtminstone hur jag ska renovera huset så att det blir rakt, snyggt och hållbart. Men man är så dum när man kan inte bara fundera i förväg innan man springer iväg och bygger snett. Kanske man lär någonting och börjar från rätt håll nästa gång?

Åkte förbi en kund på vägen hem från jobbet. En konstnär som gör sjukt snygga konstverk av stål. Vi besökte hans ateljé och man bara står där, blir fascinerad och avundsjuk. Tänk om man kunde ha en egen ateljé med skissbord i ett hörn, en vägg fylld med skissmodeller, färdiga konstverk hängandes från taket och väggar, redskap, material… Hans stålkonstverk har otroligt fina, mjuka böjda former och han visade en miniatyr av en konstverk som är 5m hög, väger en ton och är gjort av 12mm stål. Tänk vilket jäkla fabrik och maskiner man ska ha när man ska böja 12mm 3x5m stål till en mjuk, smooth kurva..? “Jag har en duktig kille som manglar stål.” Japp. Tänk vilket jäkla kraft man behöver att kunna mangla en tons stålskiva..?

Vet inte riktigt vad man borde tänka när en halvbekant beskrev mig till en “läskigt starkt människa”. Inte fysiskt stark, utan mental starkt. Så starkt att man skrämmer skitet ur folket bara genom att vara. Är det därför folk trivs inte med mig eller vågar inte umgås med mig?

Gjorde ännu en liten tåg-äventyr när jag åkte till brorsan imorse. Sitter en halvtimme i tåget och känner att man sitter i en Suomi-film. Man passerar förbi folk och gamla, slitna hus där folk har sina slitna, kära hem. Åker till sitt jobb, kommer hem, gör sina saker och börjar om på morgonen. Folk som lever ett helt vanligt liv, utan något större. Känns att det är en helt annan värld. Känns att det är så overkligt. Hurdant liv man skulle själv vilja leva? Hur livet skulle bli efter man slipper prestera och utmana sig själv hela tiden? Hur skulle livet vara när man kan sakta ner och leva ett vanligt, tråkigt liv? Klarar man av det? Hittar man sig själv sittandes på soffan och önska mer adrenalin och stress i kroppen? Eller skulle man hitta sig själv njuta av saktare liv där man hade tid att sätta ner sig, skissa, skapa, fundera, bygga?

Kom till Järvenpää och gick in i huset. Först får jag en hund på mig som släpper mig inte nånstans. Så fruktansvärt jäkla hyperaktiv varg som bara springer i fötter och vill att man ska klappa henne. Tyckte jag klappade ett bra tag och visade kärlek och tänker att jag ska gå hälsa andra. Nope, hundjäveln lägger sig tvärsöver golvet och tycker att jag ska klappa lite till. Hon höll på sådär typ två timmar. Varenda gång jag rörde på mig, har jag en hund som vill få liten klapp på mage. Snart fick jag även två snoriga ungar som första halvtimmen i otakt ropar “Liisa kolla! Liisa kolla! Liisa kolla!”

Och visst är det mysigt när båda vill sitta i famnen och vi ska läsa böcker tillsammans. Även om jag blev trött på att läsa samma tre böcker om och om igen. Pippi-boken, Mumin-boken och Den Stora Bilboken. Om och om igen. “Jag är rädd för Mårran! Du får inte läsa om Mårran!” Byter bok och den mindre som enligt dagisfröknar kan inte prata ropar “Brandalarm! Brandalarm” varje gång han ser en brandbil. Ger man lite lugn och ro till han, så kan han prata hur mycke som helst. Jag vill inte hellre prata i sällskap jag inte trivs och känner mig otryggt, så jag förstår helt varför han vägrar att prata på dagis. Fick också läsa en riktig Pippi-bok till Fanny. Med första försöket låg hon nästan en halv timme på soffan och lyssnade när jag läste till henne. Resten av gångar hon ville läsa den boken, var det hon som bestämde vilka sidor jag fick läsa. Och som en rastlös hamster så hann man läsa aldrig mer än några meningar innan det blev en ny sida. Lite hackigt och osammanhängande.

Man märker att det ungarna vill är att man bara ger sin tid för dom. Att man kollar när dom apar i sitt rum, eller att man sätter sig ned med dom och läser. Tror jag fick läsa flera timmar i dag för båda. Varför man köper barnen massa saker och lär dom att sitta framför tv:n och lär dom att bli mutade på fel sätt, när det skulle helt enkelt räcka att man sätter sig ner på barnens nivå lite då och då?

Undrar också varför Fanny frågar mig alltid och flera gånger “varför kom du hit till oss? Varför är du här?” eller när vi skypar “Varför ringde du till mig?”. Svaret “därför att jag saknar dig” är inte giltig och får alltid tillbaka “Nähä! Varför kom du hit?” Vad är hon efter? Varför hon tycker att det måste finnas något annat bakom det att jag är där och vill leka ovh va med henne? Varför hon ifrågasätter min närvaro så kraftigt?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s