Rutin

Hemskt med det det som hände i Trollhättan igår och hoten som riktats idag mot flera skolor runt landet. Man får en liten glump i mage av tanken att helt plötsligt skolan inte skulle va ett tryggt ställe att va. Några liknande fall i Finland några år tillbaka. Någon galning i skolan och två händelser i köpcentrum. Blir liksom inte klok hur någon kan ha så kraftig felkoppling att man går in i en skola/köpcentrum och hugger ner folk. Eller dom galningar som bara “skämtar” och lägger ut en allvarlig hot på nätet. Samtidigt vet man inte om det är på skämt eller om det är ett allvarlig hot. Varför vill man skapa rädsla och oro bland ungar? Vad ska man va rädd för? Vad vill man åstadskomma med en hot mot skola? Varför en får vara och en får icke-vara? Vad är skillnaden mellan mig och dig? Vad i mig gör att det är bort från dig som har precis samma rättigheter och tillgångar i livet? Kanske bra att man inte riktigt kan förstå…

Hade en diskussion imorse med lillebrorsan. Har var ytterst intresserad av att hur den svenska median har hanterat händelsen. Slutsats: inte mycke bättre än den finska… Varför ger man så mycke uppmärksamhet i median till gärningsmannen? Varför vill man så hemskt noga berätta vad det är för människa, vad den har gjort, hur allt gått till, vad den har för politiska åsikter och motiver? Varför man inte bara ignorerar gärningsmannen helt och fokuserar istället för att stötta offer, deras närstående och på något sätt höja dom? Man skulle inte uppmuntra andra galningar och ge dom en tanke att fasen vilket bra sätt att skaffa uppmärksamhet. Hur ofta du läser nyheter om självmord? Hur ofta du läser att någon har tagit livet av sig genom att slänga sig framför tåget? Japp, precis. Aldrig. Dom nyheterna finns inte. Bara för att inte uppmuntra andra att ta steget… I USA har tydligen vissa stater lyckats knyta fast median och förbjudit dom att skriva om liknande händelser. Bara för att inte ge uppmärksamhet för sånt som absolut inte ska få det.

Usch vilken galen värld.

Hade ett 1,5h lång samtal med min ny chef idag. Lite cred kan man väl ta när den nya chefen trodde i början att jag är en heltidsanställd specialist i mitt område. Heh, inte direkt… I slutet av våra 1,5h fick jag även höra att jag har nog lett mer under dom 1,5h vad jag har lett under hela 1,5 månader. Öppna hagen och låt mig springa fri. Fick prata om hantverk och firman. Innebandy. Endre. Målvakter. Berätta om den mentala utmaningen. Inre motivation. Viljan och glädjen att utvecklas. När man själv är den enda hindern att använda sin full kapacitet. Grupparbete och -dynamik. Ledarskap. Att man måste tjäna förtroendet, hitta vägen att nå varje individ, visa andra vad man går för. Hur det är att coacha målvakter och individer. Han släppte mig helt enkelt på området jag brinner för, så inte konstigt om det börjar slå lågor i ögonen. Sedan kan man ju konstatera om är jag en sur tjurskalle eller om jag får helt enkelt inte syssla tillräckligt med saker som skapar ett leende på fejjan?

Satt resten av dagen på jobbet och funderade att hur egentligen jag får ihop mitt liv. Människan som måste få skapa, röra på sig, ha eget utrymme, få bestämma själv, trivs med sig själv, sitter i ett öppet kontor i omgivningen som uppmuntrar för ingenting, med en ytterst ensidig arbetsuppgift. Jag vill att det ska hända, man ska förbättra sig, göra ändringar som gör att man blir bättre, och få resultat. Jag gillar utmana mig själv och kolla var gränsen går. Man vill gå utanför komfortzonen och kolla hur livet ser ut där ute.

Rutiner betyder väl att man gör saker alltid på samma sätt? “Gör du det du har alltid gjort, får du resultat du alltid får.” Jag älskar fasta rutiner (några gånger blivit beskriven som “extrem rutinmänniska”), men samtidigt jag brinner för utveckling. Om man skulle göra som man alltid gör, hur blir man bättre? Hur går det där ihop? Kanske (“extrema”) rutiner är ankaren i livet? Något tryggt, stabilt och något som ser till att man flyter inte iväg med vinden som blåser utanför boxen? Extremt måste balanseras med extremt? Desto äldre målvakter blir, desto mer dom uppskattar och förstår meningen av rutiner. Fenomen som är känt av många och sånt dom bästa pratar mycke om. Att ha fasta (ibland konstiga och mystiska) rutiner som målvakt är kanske anledningen att man pallar den ständiga pressen, stressen och ensamheten på den utsatta positionen. Man liksom bultar ner sig djupt i marken för att hålla sig stadigt i stormen. Är det dåligt att va beroende av rutiner? Varför anses man “lite konstig” när man gillar va noggran med detaljer se till att yttre omständigheterna stör inte prestationen? Varför upplever man att resten av befolkningen har svårare med folk som har (“extrema”) rutiner?

Tror jag har lyckats åtminstone med något. Slutet av oktober har redan länge varit jäkligt tungt för mig och hatat den här helgen flera år. Började med en ny rutin två år tillbaka och den 25/10 firar jag en födelsedag med mig själv. Fixar en ledig kväll i närheten av dagen, lagar mat och njuter av att bara va. Riktig lyxmat och jag kan göra vad som helst jag är sugen för och använda så mycke tid och pengar jag bara behöver. Istället att leva i mörkret och känna sig deppig, har man faktiskt något att se fram emot. Handlade idag och tror jag gick runt Atterdags tre gånger innan jag hade fått ihop allt jag ville och behövde. Sparrisar, rödbetor, tomat-mozzarella bl.a., mmmm vad det ska bli gott.

Funderar allvarligt att gjuta mitt björn-smycke av guld. Kostnaden på 2500-3000kr. Känns ändå inte sådär hemskt mycke. Det enda smycket jag använder, men har den alltid på mig. Samtidigt vågar man gå runt med en guldbjörn värd flera tusen kronor?

Usch. Klockan är knappt halv åtta och jag är dödstrött. Inte konstigt när jag loggat in mig på jobbet 05:57 (som är även nytt rekord), och kommit hem vid fem. Kanske dags att packa träningsväskan, hoppa in i duschen och dyka ner i sängen och hinna sova 10h innan lördagens morgonträning.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s