Rumtid

“In the world of blinds, the one-eyed monster is the king.” Bra att komma ihåg innan man bli frustrerad på världen och människor utanför min egen lilla, mysig bubbla.

Hade en spännande diskussion med några i laget i söndags om det vad händer när man hoppar i hissen som är på väg neråt. Började diskussion med att minska stöten i en crashande flyg, men av någon anledning vi bytte det till hiss-varianten. Kul också hur olika åsikter man kan ha om vad är logiskt och vad är ologiskt. När man hoppar i hissen så åker man aldrig uppåt, utan du fortsätter ju bara åka neråt med en annan hastighet. (Man får va ganska explosiv innan man hoppar uppåt i en fallande hiss…) Enligt andra låter det ytterst ologisk och för andra är det väldigt väldigt logiskt att det är så.

Fysik är intressant så länge man nöjer sig att accepterar att “det är bara så”. Vi fick ett följande påstående: Du har två tidtagarur du startar samtidigt. Det ena uret stannar kvar på jorden och det ena uret stoppas i rymdskeppet som tar uret till rymden, där det får åka runt klotet. Efter ett år kommer uret ner på jorden igen. Uren visar inte längre samma tid, utan det som ha varit ner på jorden har gått längre tid, även om båda startades och stoppades samtidigt. Han som påstod detta kunde inte förklara varför. Jag var tvungen att skicka det till “I know everything about everything”-lillebrorsa, som… ja, förklarade det i hyfsat klarspråk. Fick även förklaring hur dom har löst problemet med GPS-satelliter. Där en sekunds skillnad kan vara flera kilometer på jorden.

Nära stora massor rumtiden böjer sig. Egentligen redan pyramiderna är tillräckligt stora att tiden i närheten går saktare. Tiden går t.ex. snabbare i det tomma rymden långt ifrån allt, och givetvis långsammare nära planeter. Och på grund av det här man bl.a. funderar möjligheten att resa i tiden med hjälp av svarta hålen, eftersom i deras närhet går tiden betydligt mycke saktare än nån annanstans.” Accepterar man att rumtiden böjer sig nära massor, så är det ju väldigt enkelt att förstå. Börjar man däremot ifrågasätta rumtiden eller att tiden inte är konstant, kan det bli lite jobbigt. Undrar hur nån har kommit på det här? Har dom börjat utreda fenomenen efter empiriska prov? “Houston, Houston, we have a problem. My watch is ticking to slow..?! What the *** is happening?”

Hah! Där har vi ju svaret varför arbetsdagar går sååååå långsamt medan lediga dagar bara försvinner, tszufff. Massan runt mig på jobbet är betydligt mycke större än när jag sitter ensam hemma? Om jag kunde rensa hela öppet kontorslandskap, sparka ut alla kollegor och sitta ensam med en laptop mitt i lokalen, så borde väl också mina dagar gå lite snabbare? Låter inte alls dumt. Fan vilken praktiskt snille jag är. Teorin kan jag lämna till “I know everything” -lillebrorsan även i fortsättningen.

Ibland blir man rädd på sig själv. Efter att ha analyserat söndagens match med hjälp av egna minnesantekningar kom jag till slutsats att “det där borde inte ha varit möjligt”. Iksus tränare förstod inte vad jag gjorde två första perioder, och jag själv kan konstatera att inte jag heller. Att lyckas göra en eller två räddningar utan att ha kontroll över situationen, spelare, bollen, sin egen kropp eller tankegången är nog möjligt, men när man gör det om och om igen, börjar man ifrågasätta sig själv. Vad fan gör jag? Och hur fan gör jag det? Att göra en bra match och flera stora räddningar genom att ta dåliga beslut och inte ha kontroll över situationer väcker en tanke att hur ser det ut då när man har koll på läget och spelet? Vad händer då när man känner att man äntligen kommit in i spelet och känner att ha koll på kroppen och spelare? Den lilla djävulen på axeln som viskar i örat “du vill veta hur långt du kan gå”, måste va nöjd nu. Fått mig på kroken…

Lite nöjd får man va. Tror jag måste snart skaffa en egen stuga så att jag får själv bygga och fixa. Det man är mest stolt över att det är dom småsmå detaljer som vi lyckades med så bra att ingen kommer märka något. Jirade hörnen som sitter ihop så bra att det knappt finns något skarv. Hade man inte lyckats, hade man märkt det och då hade det blivit inte lika bra…

terassi


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s