Blåbärspaj

Har antingen sovit eller stått i köket den här helgen. Kan inte gnälla. För en gångs skull har man tid att långkoka, och göra lite extra. Nästa gång är nog sista veckan i november man kan räkna med sånt. Gjorde igårkväll en öl-köttgryta. Gjort några gånger innan, men har inte riktigt haft passande öl. Fuller’s IPA och Innis&Gunn blev lite för dominerande. Igår hällde jag i en Fullers London Porter. Mörk, tjock och smakar som råggröt. Perfekt. Ölen atttackerar inte, men ger väldigt mjuk och soft smak. Morötter, rödbetor, vitlök och köttbitar. Jajamän. Jag hatar (är sjukt dålig) att smaksätta mat, så jag gillar när man slipper göra det. Öl i grytan, färskost i pastan. Perfekt.

Min farmor hade alltid, alltid, blåbärspaj när vi hälsade på. Kanske inte dom sista tiderna, men alltid förr. Så sjukt gott, paj med blåbärskällor i och vanlijsås på det. Jag är helt säkert att min äldre brorsa har skrivit ner receptet och den ligger någonstans mellan någon kokbok antingen hemma eller på stugan. Ringde till morsan och jag försöker förklara konsistensen och hon försöker fundera vad farmor kanske kan ha gjort. Har två pajer i ugnen och är lite nervös. Ingen aning vad det blir, men degen var åtminstone gott med massa socker och smör. Och givetvis när det finns massa blåbär så kan det inte va så illa. Tror dock att det är inte riktigt sån paj farmor gjorde…

Skönt att jag hann sova sista tre dagar så mycke, att man vaknar vid sju och känner att man kan väl lika gärna gå upp. Gick upp och bakade bröd. Gott med färskt, hembakad bröd till frukost. Frysa in resten och få färskt, hembakat bröd varje morgon en vecka framåt.

kokoelma

Nope, blev ingen blåbärspaj. Liknar mer som en tårta, så det är nog för mycke socker och ägg. Kanske man borde göra mer som en muffinsdeg istället..? Å andra sidan, det är gott, so who cares..?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s