Yo Putler

Jag har ju lovat att fortsätta skriva om fisken Rafael och hans hamster-kompis. Det är bara så att man kan inte tvinga fram något, man måste låta sagan bubbla ut. Jag har kommit så pass långt att jag vet start scenen, men jag har inte den blekaste aning vad händer efter två första meningar. Satt i tisdags på husmöte och när man blir lite understimulerad och hjärnan är så trött att man klarar inte ta emot myndighetsjargon, statistik och blablabla… Började skissa, och har fortfarande ingen aning vad är det som händer och vart den där lilla monstern dök upp. Hamstern vet inte heller och frågar Rafael att vad fan är det här för något. Jag måste nog bara vänta och se vad det kommer att hända.

hamujamörkö

Fyfan vilken tröttmössaperiod man är i. Jag brukar nästan aldrig äta godis (förutom salmiakki under matcher) och är ytterst sällan ens sugen för sött, men den här veckan… Helt värdelöst, helt värdelöst. Suttit på jobbet och krigat genom dagarna med hjälp av kanelbullar och choklad. Tror att jag har så jäkla stor energibrist att jag har varit och tömt även sparkontot och fyller på med jäkla massa socker, bara för att överleva dagarna. Det som känns kanske mest hemskt är att jag har huggit i i min godisgömma, som i vanlig fall hade nog lätt räckt till november när jag ska åka hem nästa gång, förhoppningsvis. Måste nog betala till brorsan att han gör en godisleverans till mig…

Vi hade ännu en fotografering i måndags. Den här gången något annat än det vanliga, strikta från förbundet. Vi har fått se några bilder som försmak och dom verkar va så sjukt snygga. Vi utlänningar fick posera med våra flaggor. Den lilla stunden man fick stå i Endre-tröja med finska flaggan kändes att det är ingenting som saknades den stunden. Jag kom även tänka på efteråt att det är nog min första stunden ever med finska flaggan, om man inte räknar med dom gången vi har hissat upp flaggan på midsomrar på stugan. Det är något heligt med sin egen flagga… Minst lika heligt att bära Endre-märket vid sitt hjärta. Och jämförbart med irritationen när man blir tvungen att lyssna svenska nationalsången utan att få den finska där bredvid. Något som är inbyggt i gener. Kan lätt konstatera att fotograferingens tema “Endre-hjärtat, familjkänsla och tuffa brudar” var ganska lyckat. Träffade åtminstone mig.

suomiendre

Snacka om Finland… Kom igår hem från jobbet, la mig, sov 2,5h och knappt orkade värma en matlåda och sätta mig framför datorn. Började chatta med lillebrorsan och vi höll på flera timmar. Pratade bl.a. om finska politiken som är helt sinnessjukt för stunden. Jag har aldrig varit jätte intresserad av politiken, men nu känns det att man blir tvungen att läsa, med rädsla, att vad har regeringen bestämt igen. Jag fattar inte vad dom håller på. Det är nog inte bara jag som inte fattar, och missnöje har exploderat senaste dagar. Det är redan flera stora företag som har strejkat och idag har fackförbundet för transport meddelat att dom strejkar nästa fredag. Innebär sådär flera miljoners euros förlust ekonomiskt. Känns att vi (Finland) är inte långt ifrån en allmän strejk.

Dom tre pappskallar som leder regeringen har tagit såna beslut som är exakt tvärtom vad dom lovade inför valen. Typ hela befolkningen har blivit blåsta. Staten måste spara pengar och försöka få ekonomin uppåt. Det gör dom genom att dra in semesterdagar, övertids- och söndagslön, och sjukpenning från första sjukdag. Och dom här åtgärder slås på brancherna som redan har väldigt låg lön, gäller mest kvinnliga brancher, där arbetet är sådant endast människan kan göra jobbet. Sjukvård, utbildning, transport, underhållning av infrastruktur. Vad i helvete tänker ni..? Känns att allmän strejk i det här fallet är nästan välkommet. Undrar hur man kan fälla regeringen och få några andra pappskallar dit istället? Värre kan det ändå inte bli…

Jaja, spekulerade om detta och bl.a. Finlands försvar och NATO med lillebrorsan och vi kom fram till en lösning. Först tänkte man att vi skulle behöva en ny Kekkonen, som skulle paddla mellan Europa och Ryssland, men känns att det finns inga riktiga auktoriteter i Finland för stunden. Vi kom på att man kunde visst ringa Mr. Putin. “Yo Putler. Our country is a mess. Mind coming in for few weeks to show how the stuff gets done?” Där skulle man även kunna radera Ryssland-hotet på en gång… Lite läskigt också att tydligen för första gång har Finland börjat prata om ett hot med dennas riktiga namn. Inte längre det gula hotet från öster, utan det pratas rakt och tydligt om Ryssland och om en ändrad hotbild för finska försvaret.

Lägg till alla flyktningar som strömmar in i landet och ekonomin som är betydligt mycke sämre än aldrig under -90-talets kris. Känns bara att folk förstår inte hur allvarligt läget är på riktigt. Ekonomin har gått neråt, neråt, neråt sista tio år redan, men känns fortfarande att folk hänger fast på den lilla lyckan landet hade i början av 2000-talet. Företag efter företag flyttar produktion utomlands, det finns inte längre jobb ens för finskor. Hur fan ska man ta hand om alla flyktningar som kommer och man kan inte ens erbjuda jobb för dom? Känns att ekvationen går inte ihop, inte på något sätt. Allmän strejk, inbördeskrig, Ryssland som kan provoseras av ingenting och man aldrig vet när det blir en felkoppling i Putins hjärna… Happy future.

En liten människa kan inte göra något annat än undra. Även om enligt lillebrors ord “Hitler var en människa. Putin är en människa. Profet Muhammed var en människa. Det handlar endast om synvinkel.” Förhoppningsvis alla som räknas som “en människa” har lite bättre moral än tidigare nämnda.

Nä, ingenting att gräva ner sig, men det blir ändå en tankeställare. Helt plötsligt sitt hemland är inte längre det man är van vid, helt plötsligt det man har grundat hela sitt liv, kan man inte längre riktigt lita på. Säkra blir osäkert, trygga blir otryggt, och helt plötsligt kan det va så att det som har alltid funnits finns inte längre.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s