Bug i systemet

Senaste dagar har snacket om flyktingarna exploderat upp till rymden. Massiva vandringar till och genom Europa och blablabla. Ja, det är något fel någonstans givetvis. Aldrig bra att man blir tvungen att lämna sitt hem. Det gör man väl inte om man verkligen inte måste göra det. Känns ändå att nånstans blir det bara väldigt, väldigt fel. Läste en lång blogginlägg av någon finsk bloggare. Ganska provokativ, lång och ganska mot flyktingar och asylsökande, men samtidigt han hade plockat fram en hel del argumenter man kan inte gå runt.

Det blir väldigt vridigt och fel att först läsa om alla besparingar Finland har bestämt att göra inom vård och utbildning, och efter det läser man att en asylsökande flyktning kostar staten 15000e/år. Alltså, hallå? Femtontusen euro. Hundrafemtiotusen kronor. Man behöver inte va särskild bra på matte att förstå hur många miljoner och miljarder staten lägger åt asylsökande, som har fullservice under tiden dom väntar på svar. Även om det blir nekande beslut, kan man alltid börja om sökandet och hålla på så där egentligen hur länge man vill. Och även om du inte får tillstånd att stanna, får du ändå göra det. Under tiden får dom bättre vård än en vanlig finsk medborgare, får all service en finsk medborgare inte har råd för. Alldeles för stor del av dom som stannar i landet, kommer inte in i arbetslivet, betalar inga skatter eller pensionspengar. Och samtidigt när flytkingarna och asylsökande får taket över huvudet, mat, och annat smått och gott, finns det en hel del hemlösa finskor som inte får ens sova inomhus under vinter. Antalet av fattiga ökar varje år, och det finns fler och fler såna som inte längre klarar av att betala hyra, köpa mat och medicin, även om dom har ett jobb och betalar skatter som en bra medborgare bör göra. Lönen som betalas ut är samma som alltid, men allt annat blir bara dyrare och dyrare när man måste få största möjliga vinst. Fattiga blir fattigare, rika rikare.

Senaste 25år har Finlands ekonomi gått på minus. Det kommer det göra även i år. Bland annat därför att Finland är tvungen att betala Greklands-borgen. Betala flera miljoner (miljarder?) därför att ingen i Grekland har på tiotals år brytt sig om statens ekonomi. Det är som att bara ge bort flera miljarder utan att få något tillbaka. Och hemma har man råd att betala 300 miljoner euro/år för asylservice samtidigt när man gör så sjukt mycke besparingar på dagis- och lågstadie nivå att folk börjar bli rädda för ungarnas välmående. Om en finsk skulle behöva besöka tandläkare och om du inte har råd att betala 1500kr för privat tandläkarbesök kan man lätt få vänta 4-6 månader. Flyktingarna som kommer får hälsokontroll, nya tänder, utbildning, terapi, direkt när dom anländer. Sånt en vanlig finsk inte längre ha råd att få själv. Snacka om ett välfärdssamhälle.

Jag fattar inte. Ibland önskade man att hela ruttna samhället skulle rasa ner och man skulle bli tvungen att starta från noll igen. Det som är också lite spännande (läskigt) att folk fortfarande tror att Finland är ett världsledande välfärdssamhälle där alla har likvärdig möjlighet för ett bra liv. Kanske det är dags att vakna. Läst några uppskattningar lite då och då att läget börjar vara lika illa eller även sämre än på 90-talet. Alla pratar om 90-talets depression, men vägrar se att vi faktiskt lever en 2010-talets depression som är minst lika allvarligt som 20år sedan. All kapital flöder utomlands, staten får inte tillräckligt mycke skattepengar, företag efter företag hamnar i konkurs, folk har inte längre råd att leva ett vanlig liv.

Den enda lediga morgonen för länge och man vaknar 6:10 och kan inte somna om. Drömt halva natten att folk låter mig inte sova. Antingen kan jag inte få folk lämna min lägenhet, eller jag får inte åka hem och gå lägg mig. Och andra halvan drömmer man att jag kan inte vakna. Vakna, inse att jag fortfarande sover. Vakna en gång till och inse att jag fortfarande sover. Lite motstridigt vakna med solen och inte kunna somna om… Ha en trevlig dag då…

Undrar om man kan få tag på nån som skulle erbjuda lite markservice åt mig. Städa min lya, tvätta, handla, laga mat till mig, diska. Min fredagkväll gick till det att jag tog hand om veckans resttvätt jag inte hunnit tvätta under veckan. Gud vad kul. Hade inte velat göra något annat… Och den enda lediga dagen man har, är man så snäll att man ställer upp för tvåtimmars sponsoruppdrag. Inte så stor grej, men man ändå måste åka, planera in dom timmarna och försöka va social, pratsam och glad. Som att gå in på sparkontot även om man vet man inte fick göra det. Ibland kan man undra att hur jag har hamnat i omgivning som kräver så mycke social umgänge (lagsport, myndighetskontor med öppet landskap), omgivning som ställer stora krav hur jag skall använda min tid och med vilka jag måste umgås med. Livets stora frågor.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s