Kantarellsås

Insåg först igår att jag skall fasen åka på fredag. Borde alltså börja packa så småningom. Varför är man så dum att man bär med sig otroligt mycke mer saker än vad man behöver och ens använder? Tror hälften av prylar/kläder har jag inte använt eller behövt en enda gång. Ändå packar jag med dem och bär hem igen. Lär man aldrig? Troligtvis inte.

Var på stugan två dagar. Synd att blåbär var inte riktigt mogna än. Det finns så sjuuuuukt mycke i skogen och jag hade varit lite sugen att plocka en stund. Tog en “bara för att” promenad i skogen och fick med mig 1,5l blåbär och mitt svampställe har aldrig svikit mig. Hittade den här gången mer kantareller än vad jag ens vågade tro. Potatis från åkern och kantarellsås. Behöver inget mer. Så sjukt gott. Så gott. Och färska blåbär på det. Finns inget godare. Kostar? 0kr. Kanske en liten del av uppfostring man förbannade när man var 0-18-åring. “Måste” -stunder i skogen/gården när man var tvungen att va där och hjälpa till med blåbär, lingon, röd/svartvinbär, potatisen… Något man nuförtiden uppskattar stort och gör med glädje. Men glädjen när man hittar kantareller, kommer hem, slänger på stekpannan med smör och grädde. Mmm. Finns få saker som glädjer lika mycke.

Varför småbarn gillar leka med vatten? Varför småbarn vill ha tungan ute hela tiden? Och slicka allt möjligt? Förstår att man vill känna på allt och därför vill man äta med fingrar, men hängade tungan? Var på landet med Fanny och Ossian. Två dagar räcker gott och väl. Om man är ensam med en, funkar det utmärkt och man klarar av väldigt bra, men om man sätter ihop syskonen. *Kabom* Roligt att följa hur dominant Fanny 3år är. Hon har förstått verkligen att hon är storsyrran och lever upp den uppgiften lite för bra. Hon vet alltid precis vad Ossian vill eller inte vill. Ossian vill äta. Ossian vill ute. Ossian vill spela fotboll. Ossian vill inte gå sova. Om man lovar något endast för Fanny förstår hon alltid det så som det skulle betyda för båda. “Får jag gå leka upp?” -Ja du får gå. “Ja! Kom Ossian! Vi går upp!” Hon är också smart när hon har kommit på att om hon säger att “jaaaag ääääär såååå sjuuuuuuukt hungrig”, får hon uppmärksamhet och oftast också mat. Hon får fart i vuxna när hon deklarerar hunger. Okej, ibland är hon verkligen hungrig, och ibland… är hon inte det. Typ 20min efter vi har ätit klar. Eller efter 10min bilfärd. Eller när hon vet att det finns glass i frysen.

Och om man lämnar en treåring för en stund… har hon hunnit bl.a. tvätta dockhuset med sin vattenflaska. “Varför är det blött här? Har du kissat på dig?” -Nej! …jag tvättade. “Vad har du tvättat?” – Dockhuset. Man kan inte riktigt ens bli arg på sånt, utan bara hämta handdukar och se till att hon också torkar huset. Farmor städar, Pippi tvättar golvet, så hon måste givetvis också få städa sitt hus. Eller när hon försöker trösta sin gråtande lillebrorsa “Lilla Ossian, mamma jobbar, vi kan inte gå hem än. Vi går hem imorn.” Eller när hon precis innan hon somnar säger att “farmor, jag älskar dig. Och jag älskar också Liisa.”

Kan vara bra att få en överdos småbarn såhär när man vet att det är lång tid innan vi ses igen. Tur att brors hela familj kommer till ön om två veckor och jag är nog den öronmärkta barnvakten den veckan. Jag har fått höra om Pippi och glassmagget redan hela sommaren så jag vet ungefär våra besöksmål. Vet inte om dom har kommit på att det är också Medeltidsvecka som pågår samtidigt. Liten överraskning att landa till medeltid.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s