/ncr

Helsike vad skönt att ha lyckats sova ordentligt. Först 9h på natten och en klassiks “ska sova en stund”, vakna 2,5h senare, “blundar för 5min” och sova ännu en timme till. Tänkte göra samma sak imorn, och kanske efter det börjar man känna sig levande igen. Kanske man lyckas komma så långt under helgen att man orkar gå springa en sväng.

Handlade idag och stod framför 20m lång godishylla. Svenska godishyllarna har aldrig ställt samma problem åt mig, det aldrig finns någon ångest ens i närheten när man står och försöker fundera om man är sugen för nått. Men den där finska hyllan som innehåller tiotals lakris, choklad, chokladlakris och lakrischoklad i olika former. Panik. Beslutsångest. Vad ska jag ta, vadskajagta vadskajagta. Trampa fram och tillbaka framför hyllan och inte kunna bestämma sig.

En bekant till mig hörde av sig tidigare under vinter och ställde massor av frågor om min lampa jag gjorde som examens arbete. Hennes familj har tre originallampor, samma som min morfar har sett i Tyskland tidig -60-talet. Hon har försökt leta efter lampan och försöka ta reda på finns det någonstans flera såna. Jag gjorde ett helsikes jobb under våren 2012 när jag försökte leta efter lampan. Hittade ingenting någonstans. Helt plötsligt i maj 2012 dök det upp en amerikansk auktionssida när man googlade på Lautner och lamp. Samma lampa, gjort av Lautner. Nu igen, kan inte hitta någonting och både jag och bekanten börjar bli lite frustrerade att hur fan den kan bara försvinna. Att det inte finns någonting om lampan. Ingenting. Varken namn eller årtal för lampan o man börjar bli misstänksam om det ens är Lautner som har ritat lampan. Formspråket stämmer ändå med hans futuristiska arkitektoniska verk. Är också ganska säkert att lampan måste va från tidig -60-tal. Åtminstone den tiden skulle passa ihop med våra historier, Lautners karriär samt akryl som poppis material i formgivining och design. Men ingenting, någonstans…

Märkte också, med all min googlande, vilken jäkel Google är. På riktigt. Bland annat, man får helt annat sökresultat när man googlar i finska nätverk jämfört med svenska nätverk även om man skulle använda exakt samma sökord. Går man in till google.com så söker man ändå med google.fi och resultatet är inte alls samma om man sökte med google.se. Efter en liten undersökning hittade jag en pretty neat trick om att hur jag själv kan bestämma att med vems google jag letar efter mina sökresultat. Börjar googla med US google och får helt plötsligt helt andra resultat än med finska och svenska och hittar bl.a. så sjukt mycke med information om Lautner. Dock inte ett enda ord om lampan… google.com/ncr (no countre restriction) kommer man in till US google. .co.uk/ncr för UK google. Med den där borde man väl kunna med all logik gå in på ryska google och söka Putin och kolla vad allt dom har hittat på. Eller kolla vad kineserna kan hitta med sina google. Undrar om SÄPO står snart bakom min dörr…

Fick även märka att min facebook-flöde blir inte heller samma när jag är inloggad både med min telefon och iPad. Sitter med båda två samtidigt och bläddrar genom två olika vägg, även om dom med all logik borde va samma? Jäkligt läskigt hur mycke man blir styrd av någonting. Algoritmer, regering, företagets egna ändamål, NSA..? Helt säkert på att någonstans sitter en kille/tjej som vet exakt vem jag är, vad jag gör, vilka godis jag köpte idag, med vem jag pratade sist i telefon och att jag älskar basta, dricka blåbärsoppa och använder raggisar året runt.

Den där hemska känslan jag har haft hela veckan i kroppen börjar, tack och lov, försvinna så småningom. Satt på flyget igår med tomma, stirrande ögon. Den där känslan när det känns att det bara bubblar i kroppen och man skulle vilja spy, mentalt. Något man vill få bort, men man vet inte riktigt vad det är för något och hur man kan få bort den. Och givetvis dyker den upp när man inte kan göra någonting annat än bara sitta/ligga still.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s