Konsult

Fingertoppskador suger rejält. Dag fyra och fortfarande ont. Jäkla nerver. Och vad händer då när man försöker akta sina fingrar? Dom fastnar i byxficka, vantar, tröja, handduk, man slår dom jämt, greppar hemnycklarna/dörren/telefonen så att det svider som fan. Men tack och lov skadan träffade inte mina redan sågade fingrar, helvete vad ont det hade gjort då…

Det känns som vår och mitten av mars, när det inte finns någon snö och solen skiner från blå himmel. Har funderat ofta att solen på Gotland är inte samma sol som finns annastans. En solig dag på Gotland är helt annat än en solig dag i Stockholm, Helsingfors eller Dalarna. Det är något magiskt med gotländska solen som skiner 360 grader. Solen och himmlen finns överallt, 360 grader runt om dig och det känns att både solen och himmlen är mycke kraftigare. They are reaching out for you.

Det sägs att man blir smartare med åldern, men kanske det är mer att efteråt man vet hur och vad man borde ha gjort istället. I skolan var vi tvungna att göra en affärsplan. Varför i hela världen gjorde jag inte den av målvaktskonsultering? Har jag haft ett halvt års brainfreeze eller har jag varit så pass dum att jag har inte fattat att det skulle va en jäkligt bra idé?

Har funderat redan ett tag tillbaka målvaktsspelet från coach-vinkel och är fruktansvärt intresserad av att göra någonting åt det att det inte riktigt finns målvaktstränare, att det inte riktigt finns någon systematisk tanke bakom målvaktsträning. Om och när man hoppar över till hockey och börjar kolla hur dom gör, så märker man ganska snabbt att inom en hyfsat kort tid har målvaktsspelet blivit väldigt systematiskt, man tränar målvakter på ett väldigt systematiskt sätt, man går genom väldigt, väldigt mycke saker i kontrollerade förhållanden (dvs mv-träningar). Hur och var man ska va i olika situationer och hur och vart man ska ta nästa förflyttningen.

Man måste givetvis börja från grunden och börja med att lära rätta tekniker för småknattar. När man kan börja jobba från grunden med en 12-åring, finns det jäkligt bra chanser att bygga upp målvakter som faktiskt behärskar alla delar i spelet. Fysik, teknik, läsa spelet, agera/reagera, välja rätt räddning, hamna rätt om och om igen, kunna spela smart, kunna det mentala spelet, ha ansvar för sig själv och sin egen prestation.

Hur hade min målvaktskarriär sett ut om jag hade fått veta redan vid 15-års åldern att “enda jävla skyldighet som målvakt är att se bollen”? Nu fick jag det absolut bästa rådet när jag har varit 22-23år och det tog ett helt år innan jag förståd på riktigt vad det betyder att jag måste se bollen. Hur mycke man kunde påverka på utvecklingskurvan om man skulle träna upp en bra teknisk grund under tonåren, och börja med det mentala biten ungefär då man går i gymnasiet. Om man skulle börja spela med hjärnan redan vid 20-åring och inte behöva vänta 5-10år till. Varför målvakter blir bättre med åldern? Därför att man börjar kanske förstå spelet bättre, man blir bekant med olika situationer och har samlat med sig en bunt med olika lösningar för olika problem. Nu är det upp till var och en att samla sin egen bank och skaffa erfarenhet med tiden. Tänk om man fick tillgång till färdiga lösningar och man inte behövde börja från noll.

Tänk om man kunde fylla sin verktygslåda redan vid tidiga ålder och kunna befria energin till att hitta olika sätt att använda sina verktyg. Hur många innebandymålvakter har fått coaching t.ex. att hur och vart man ska ta förflyttningen om skottet kommer från fickan vid särgen vs. närmsta fickan precis utanför målgården? Hur ska du spela ett närspel? Skillnaden mellan närspel och mellanlång spel? Hur jag som målvakt kan påverka hur mitt lag presterar i matchen? Hur jag kan se till att jag har en rätt anspänning till varenda match oavsett omständigheterna?

Pratade med en kompis om målvaktsträning och innebandy överhuvudtaget i Finland när jag var hemma vid jul. Hjälpte hennes målvakter under sommaren och vi diskuterade lite om att det skulle nog finnas behov för mina kunskaper också i framtiden. Varför jag inte skulle starta ett eget firma som säljer konsultering? Lärde mig att bl.a. Erik Granqvist jobbar för stunden som en konsult för flera målvakter runt världen. Om det funkar i hockey, varför skulle det inte funka även i innebandy? Dock mindre resurser, men tror att behov och intresserade skulle finnas. Och om man kunde bevisa för världen att målvaktsträning är någonting som man måste ha, så tror att det skulle också finnas marknad för duktiga målvaktstränare i framtiden. Och se bara på hockey och antal finska NHL-första målisar och antal svenska NHL-målisar under olika tidsperioder. Finska målvaktsträning har alltid varit bra, men vad hände när svenska hockeyförbundet gjorde storsatsning? Helt plötsligt har det dykit upp unga svenska målisar i NHL.

Grundkurser för unga för att lära teknik och grunder, fortsättningskurs där man tränar på att hur man ska reagera och agera i olika lägen och elit-coachining för lite äldre juniorer / seniorer där man skulle jobba på veckobasis. Utveckla spelet på lång sikt, utveckla målvakten som människa och ge verktyg att nå absolut högsta toppen, och hitta gameplan för helgens match och se till att målvakten ger chansen för sitt lag att vinna nästa match. Jag har ju precis skrivit affärsplanen för en konsult. Bara skriva det i rätt format, finlira detaljer och börja sälja det till sponsorer och intresserade. Undrar om man kunde någon gång i framtiden faktiskt tjäna pengar med målvaktsträning..?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s