Onda tankar

Jag är kanske inte tillräckligt ond och elak att kunna slutföra berättelsen om Bob. Jag har en tanke hur jag skulle vilja avsluta den, men avståndet mellan mig och den tankebubblan är lite för långt. Jag når inte riktigt dit. Bob planerar något stort, men jag har ingen aning vad det är han planerar… Och desto mer jag skriver, desto längre verkar det bli. Först var tanken att det räcker med en del, i mitten av första blev det redan två delar, och nu känns det att jag kommer behöva mer än en del till. Snart har jag en hel jädrans bok om den onda fisken.

Lustigt hur tre syskon kan vara så olika när det gäller pengar och ekonomi. Det är ju ändå någonting man åtminstone delvis lär under uppväxten. Jag känner stort obehag av att jag har fått en stor summa pengar på mitt konto. Mina bröder har fått samma pengar som jag. Äldre behöver pengarna direkt och allt han kan bara få. Inte så förvånande när han har alltid använt alla sina pengar redan innan han har fått dom. Lillebrorsan skrev igår till mig att han har bokat tid till banken och funderar vad han kan göra med alla pengar. Inte alls förvånad eftersom pengarna brinner i hans ficka. Han måste bli av med allt direkt. Sedan är det väldigt smart om han faktiskt köper en lägenhet. Och jag då? Förde över mina slantar till sparkontot och vet inte alls vad jag ska göra med dom. Köpa lägenhet? Aktier? Investera till ett eget företag? Vet i fan… Troligtvis sparar jag lite till.

Jag vill inte va vuxen. Jag vill inte ta vuxna beslut. Jag vill inte ta beslut som inte längre bara berör mig, jag vill inte ta beslut som ändrar mitt, men också andras liv. Eller kanske det är bara det att jag är inte ännu redo att göra dom besluten? Känns jobbigt att va på vägen dit, men inte riktigt veta när och hur man kommer fram.

Varför är människan en negativ varelse? Intuitiva tankar och känslor är oftast alltid negativa. Vi ser först problem och kanske efteråt lösningar och möjligheter, inte tvärtom. Allt är svårt, du gör fel, så här ska det inte va, jag har problem, tyck synd om mig, det är så hemskt… Småbarn däremot är inte problem-människor, dom bara försöker hitta ett sätt att komma vidare. Förbjud en tvååring att röra blomman, så efter en kort stund smyger hon från annat håll och sticker handen i blomjorden istället. Säg nej igen, så kommer hon smygande och försöker slicka bladen istället. Hon fattar ju inte att hon har stött på ett problem, utan försöker bara hitta en lösning att få göra det hon vill. Är det samhället och uppfostringen som gör att alla glada små barn förvandlas till negativa “det här var ju helt j-la skit” -människor?

Och även om man vet att man ska se möjligheter istället för problem, så är det alltid först det negativa, innan man, kanske, lyckas ändra den till det positiva. Skulle det inte kunna va så sjukt mycke lättare sätt att slippa alla problem bara genom att tänka lite annorlunda? Har själv tränat på det ett bra tag nu och kommit så pass långt att jag ger mig alltid chansen att välja mellan problem och möjlighet. Ändå funderar man på att ta den problematiska vägen, och ibland måste man verkligen kämpa att ta den ljusare banan. Fattar inte varför. Fattar inte varför det är inte det intuitiva valet? Varför vill man ställa till det och göra livet surt för sig själv, när man kunde göra det bättre?

Att komma hem en timme senare från träning än vanligt, ligga en timme efter med sina kvällsrutiner, och inte ens ha färdiglagad mat… Och så fastnar man först framför tv:n och sedan framför datorn. Man kan inte lyckas varje gång. Tur att det är äntligen fredag imorn och jag får sova efter jobbet hur länge jag vill.

Och kan den här veckan ta äntligen slut..?

ville19

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s