Det handlar endast om synvinklar

Träffade en kusin igår. Bland alla otroligt tråkiga nyheter snackade vi om farfarn. “Letade efter videor om timmerhusbygge på youtube och råkade hitta en där farfar bygger ett traditionell timmerhus. Visste ni om det?” Ytterst svag minne att jag har hört talas om sånt, och dokumentären har tydligen visats på nationella finska tv någon gång. Har kanske även hört talas om att det finns en helt egen hylla för farfar i Museiverkets arkiv. Så häftigt att jag kan vara så stolt och säga att den där mannen med ylletröjan, mössan och stövlar är min farfar. Och precis den farfarn vi minns. Alltid håller på något, bygger, fixar, gör ordning. Nu vet jag även funktionen med alla konstiga yxar som hängde i hans källare. Satt i Arlanda och kollade filmen med en stor leende på läppar. Kommer nog kolla filmen ett antal gånger framöver med en stor leende på läpparna.

Boken från den norska mentaltränaren jag håller på att läsa just nu (“Bli bäst med mental träning”, Erik Bertrand Larssen) är verkligen värd att läsa. Om ingenting annat så väcker den tankar att är du den bästa du du kan vara. Ger du dig själv en ärlig chans att leva det livet du önskar? Mycke bra tankar, mycke bra frågor, flera nya synvinklar att se på livet, problem, utmaningar, glädje, motivation. “Who dares, wins.” Största delen av människor vet vad man borde göra, men hur många gör det? Borde gå upp lite tidigare, borde äta en nyttig lunch, borde sova innan träning, borde dricka mer vatten, borde fokusera bättre på träning, borde äta mellis direkt efter träning, borde, borde, borde. Och dom som sedan gör det, är oftast dom som vinner. Alla dina motståndare gör precis som du, men du kan alltid göra det 2% bättre än dom.

Han berättar i boken om ett tuffare fas i sitt liv när han tappade greppet på allt och blev deprimerad. En präst frågade hur han mådde och till slut erkände att det går inte så bra. Han mår dåligt, allt är rent förjävligt, han är trött. Prästen svarade till det “Visst är det spännande?” Visst är det spännande se den mörka sidan av livet och känna det när allt går åt helvete. Kunna stå där och tänka, att just den här stunden är ett prov att vem jag är, hur mycke jag tål. Kunna spegla till stunder där allt har gått bra, kunna önska att oh vad jag vill känna sådär igen. Det handlar om att vända 180° och se saker från andra håll. Dom som lyckas tar tag i sikten och fortsätter när det inte längre finns något hopp, när det känns att det finns ingenting kvar, när det känns att det bara går inte längre. Ännu en “borde” -sak man vet, men gör du det när du står där på kanten? Vinnaren ger aldrig upp, vinnaren vänder aldrig tillbaka, vinnaren gör allt 2% bättre än andra.

Man får dålig samvete att inte kunna känna sorg och va ledsen när man sitter på sin egen farmors begravning, men kanske det är mer tecken att det var egentligen så det ska va? Det var faktiskt hon som borde gå bort och lämna oss efter att ha fått leva ett långt liv. Vi fick dock höra två till dödsfall i släkten och det känns så jävla orättvis när människor som borde få leva och må bra går bort. Två av mina kusiner har bott i en otroligt fin fosterfamilj hälften av deras liv. Vi träffade dom flera gånger och tror alla är otroligt lyckliga för kusiners skull att dom fick en fin uppfostring och blev smarta, sunda unga män. Den andra kusinen var på begravningen igår och han berättade att fosterpappan avled två månader sedan. Han hade fått stroke när han och kusinen byggde taket, helt utan varning. Han hade avlidit på kusinens armar… Man känner sig själv en dålig människa när det inte finns ett enda ord man kan säga. Inga ord, ingenting man kan säga. Det finns bara en otroligt stor klump i mage och den enda man vet att det borde inte ha gått så…

Min äldsta kusin har haft jätte stora problem med sitt liv, han har varit otroligt fet och haft allt möjligt. Hörde i somras genom brorsan att han har gått ner i vikt och är för första gång för 20år under 100kg. Mår mycke bättre, fått terapi, fått ordning på sitt liv, träffat en tjej och är förlovad. Samma dag farmor gick bort, blev hans tjej påkörd av en bil och avled. Det är bara helt helt otroligt, hur fan kan det gå så? Även om vi knappt haft kontakt med släkten, så känns det verkligen att han var inte värd en ny katastrof. Precis när allt börjar gå bra och då helt plötsligt går världen under. Det är fan inte rättvist, det är fan inte så det ska gå…

Handlade i torsdags på väg till stugan. Stod framför lösgodishyllan och självdiciplinet rökte upp i luften. Lassade på godisar i påse och skämtade att halvkilo blev det minst. Närmare 700g. Hoppsan… Vad gör man när det finns bara favortigodisar i hyllan? Köper dom. Kommer ändå inte få köpa nått innan jul igen. Haft min godispåse i min väska och tagit ett par godisar lite då och då. Tog fram godispåsen i Arlanda, kollar in i påset och hittar en handfull halvätan godisar. Fyyyyyy, Fanny!!! Undrar om dom halva godisar som åkt in i påset igen är godkända av kvalitetsäkraren eller ickegodkända när dom överhuvudtaget har hamnat tillbaka? Äckligt och jag vill inte ens veta om dom halvor som är i min påse har varit i munnen av en kladdig två-åring… Bättre att inte tänka och bara äta upp allt.

Man blir så sjukt nöjd med sig själv när man lyckas göra någonting svårt. När man gör sånt man inte brukar göra och överträffa sig själv och kommer över dom tuffa stegen. Sedan att det är en jätte löjlig grej att våga fråga om kompisen vill käka middag tillsammans är helt annan grej, men att jag tog tag i skiten, frågade och kände att det är viktigare att få träffa kompisen och få sitta och snacka en stund. Fan vad bra jag är. Även om jag egentligen inte hade tid och ork, så är jag jäkligt nöjd att jag ändå ansträngde mig. Fick ny energi och blev glad. Hört att det är väl därför man har kompisar..?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s