Språknisse

Satt på macken imorse och det satt en 3-årig kille och vad jag förstod hans morfar. Läste tidningar och dom snackade något och började räkna tillsammans. Först på svenska. Ett, två, tre, fyra, fem. Hur går det på engelska? One, two, three, four, five. Ooooch på spanska då? Uno, dos, tres, quattro, sinco. Fortsatt ännu till franska och ryska. Okej, då var jag tvungen att fråga om dom ville lära det även på finska. Ja! Yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi. Jag fattade inte först att mannen var inte ens svensk när vi snackade. Kanadiensare, hockeytränare. Okej, nu hör jag att han pratar svenska med lite amerikansk aksent. “Ja, jag försöker prata hemma engelska, franska och ryska med honom. Och svenska givetvis.” Helsike. Jag är avundsjuk på en treåring som kan flera språk än vad jag kommer aldrig kunna ens lära mig..! Varför det var ingen som lärde mig flera språk när jag var liten och som en tvättsvamp där allt fastnar?

Skulle va intressant uppleva det hur andra tänker. Om man kunde växla kopplingar i hjärnan till någon annans och försöka förstå hur deras tankarna går runt. Har fått flera gånger svara till frågor som jag själv upplever helt absurda. Skulle aldrig ens kunna tänka mig ifrågasätta samma saker som någon annan tycker är väldigt konstigt.

Visst är det lite rolig när en lite upphetsad/upprörd kund skickar e-mail till jobbet och tycker till om vår myndighet eller hur vi jobbar. När någon skriver två A4-sidor och påpekar alla möjliga fel och hur vi är helt dumma i huvudet när vi gör som vi gör. Och från grunden är kunden ändå helt fel ut. När någon tror att man är så klok och smart, men ändå har man ingen koll på läget, orkar gnälla om det och jag får motbevisa och påpeka att du har faktiskt inte tänkt helt genom. Muahhaha. Några gånger har jag fått brev där någon tar upp ett problem, och argumenterar för problemet och samtidigt i argumenten framkommer det anledningen till det befintliga lösning.

En bra exempel är att en kund från Schweiz skrev att dom fått dokumenter på fel språk (händer då och då pga landets språkpolitik) och det är helt förjävligt att vi automatiskt skickar dokumenter på tyska till Schweiz. Det finns tre officiella, jämlika språk: tyska (~60%), franska (~20%) och italienska (~7%). Hur är det möjligt att tyska är det primära språket och även franska och italienska områden får dokumenter på tyska (om ingen ändrar det manuellt)? Ja du, svaret är ju där, det du precis skrev. Bättre att ha 27% på fle språk än att ha 80% på fel språk? Hur kan jag (eller systemet) veta att Herr X är tyskspråkig och bor på den tyskspråkiga gatan och Dam Z bor andra sidan av kantongränsen och talar bara franska? Är det förbjudet att använda sin hjärna och fundera varför saker och ting händer eller görs som det görs? Är det ingen annan som faktiskt funderar varför? Varför flygplanet inte faller ner från himlen? Varför gotlandsbåten sjunker inte till havsbotten men en sten gör det? Varför Finland har svenska som officiell språk? Varför det regnar och är dimmigt på hösten? Varför himlen är (oftast) blå? Varför jag har ont i huvudet? Varför jag är så jädrans trött på allt och alla?

Minns inte när sist mitt liv har gått så fruuuuuuuuuuuuuuuuuuktansvärt lååååååååååååååååååångsamt. Känns att jag har jobbat 160h den här veckan. Känts att våra 1,5h träningar har varit 4h träningar. Känns att den här veckan tar aldrig slut. Jag har varit helt jävla slut hela veckan och känns att omvärlden vill dra allt ut från mig, den sista lilla droppen av energi som har funnits i mig. Helt jävla mätt, upp till öronen, på allt. Som man skulle märka på på morgonen att det är 8% kvar i batteriet i telefonen och du har glömt laddaren hem… Och visst blir det just då såna dagar man måste springa beeb-test, va med på utbildning, svara på 178 olika frågor på jobbet, vara tillgänglig och hjälpsam, med i diskussioner, försöka förklara solklara saker till människor som inte får grepp på saken… Har svikit ner mig och gjort en hel del sånt jag inte vill, borde, eller fick göra… Man känner sig så jädrans besviken när man gör sånt som står på den svarta listan. Falla ner på träningar och sluta träna innan träningen är slut, strunta i att försöka. Dricka redbull, inte äta ordentligt… Inte okej. Och nu kan jag även lägga till på listan att va idiot och envis när jag inte gick och la mig när jag hade första chansen.

Tur det är fredag imorn och klockan tre kan jag åka hem, gå lägg mig och vakna på söndagkväll. Jag kunde även beställa hem en pizza och äntligen gå springa i skogen en halv timme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s