Pelleparkering

Vilken katastrofvecka. Och just den veckan man ville att allt skulle bara flyta på och man fick göra sitt jobb i lugn och ro, dra hem, gå lägga sig och hoppas att morgondagen blir lite bättre. Trött som döden och man känner sig lite sliten här och där. Energinivåer är helt enkelt i noll, man har ingen lust att delta i något, har ingen tålamod med dumma frågor, inte skulle orka snacka med någon.

Jag har tagit en hel del lärdomar den här veckan. Och har några bra förslag till dom som dominerar världen.

Lärdom 1: Lär dig att dricka kaffe utan mjölk. Ditt liv blir såååååååå mycke enklare. Världen går inte under när du 5:50 inser att mjölkburken i kylen är fem dagar gammal och börjar snart röra på sig.

Lärdom 2: Låt aldrig någon låna din dator. Någon hade suttit på min plats under tiden jag var borta och för det första gjort någon uppdatering som gjorde att min webläsare hade blivit helt dum i huvudet. Tog 1,5 dagar innan jag märkte att även mina skärminstalläringar var helt åt skogen. Märkte det efter jag fick trötta ögon och ont i nacken. Jag låter ändå andras skärmar vara i fred om jag lånar någon annans dator. Går du till någon annans kök och ändrar ordningen i deras kökslådor?

Lärdom 3: Låt någon aldrig inse/förstå hur bra du är på ditt jobb. Desto bättre du är, desto mer får du göra a) andras uppgifter (fixa deras problem) och b) få extra (jobbiga) uppdrag. Låtsas vara dum som stövel så får du göra ditt jobb i lugn och ro och dra hem när du suttit där x antal timmar. Man skulle kunna fixa nästan allt själv, men risken att någon märker att vad allt man kan, då fan… då släpper helvetet loss. Man ska göra det folk förväntar från dig, inte mer. Resten får man behålla hemligt.

Lärdom 4: Om du är borta från jobbet längre än några dagar, kan det vara smart att blockera ditt e-mailkonto så att allt som skickas dit studsar tillbaka eller vidarebefodras till någon annans konto. Eller sedan “råkar” man av misstag trycka “välj alla” + DELETE och ropa högt “Ohnej, vad hände..?!”. Man slipper gå genom 135 e-mail, ta hand om 48 trevliga överraskningar och slipper irritation och ångest över “vi behöver detta innan xxx” (datum som gick fem dagar sedan).

Tips 1: Microsoft Office. Snäll, snäll, gör det obligatorisk att skaffa en körkort att få använda PowerPoint. Inte första och inte heller sista gång jag fick försöka att inte explodera när jag lyssnade en 1,5h genomgång. Tycker man måste nästan ha lite talang att kunna snacka 1,5h så att jag inte lyckas förstå ett enda ord eller powerpointbild. Varför vill man platsa så mycke text och konstiga, otydliga ord på sliden som möjligt? Det är inte mening att sliden ska innehålla allt man ska säga, det är inte mening att man ska få med varenda (mindre viktigt) detalj, jag hoppas verkligen att syftet med presentationen inte är att döda sin publik. Och ja, man kan faktiskt göra väldigt bra och intressanta powerpoints, man kan hålla underhållande presentation även om såna ämnen som är tråkiga. Behöver kanske lite mer övning att göra det tråkiga intressant och att kunna hitta dom viktiga saker man vill att folk ska anteckna och komma ihåg, men det är inte så svårt. Powerpoint är en riktigt bra verktyg, men man måste kunna använda det rätt.

Tips 2: Ge aldrig körkort/bil till en människa som inte kan parkera. Hur jävla svårt det är att parkera bilen så att du tar inte plats för 2,5 bilar? Vi parkerar på gatan utanför huset och åt andra håll får man plats för tre bilar. Nu står det en bil som står på min spot och sedan är det en bil till som fan inte förstår hur stor bilen är. Jag förstår om man inte vill fickparkera, men varför det ser väldigt ofta ut så här:

Bil, mellanrum för 0,75 bilar, bil, mellanrum för 0,5 bilar. Varför, varför, varför..?! Vad är det som är problemet? Om du inte kan backa, kör en meter framåt så att andra kan fickparkera. Funderar att skriva en lathund till problembilen, om att hur man parkerar och markera hur mycke bilen tar plats… Hur svårt kan det va?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s