Way beond

Lördagkväll, alltså. En av dom stunder man kommer minnas resten av sitt liv, bredvid några strafftävlingar och vinster i vår lilla Södervärnshall. Efter en trög vinst mot Täby tog vägen mot Endre bygdegård och en superhemlig fest för Halle och Göran, som verkligen blev superhemlig ända till slutet! Att vi lyckades överraska gubbarna helt och hållet..! Fan vad bra jobbat av alla 100+ som visste om festen. Det går inte beskriva hur mycke Halle och Göran betyder för Endre och alla människor som har varit del av klubben.  

Det var först i lördags jag insåg ordentligt vad Endre är och betyder. Jag känner mig fortfarande ny i laget och klubben, även om jag varit med över fem år. Det snackas mycke om Endre-hjärtat och att vi är en familj, en liten klubb på en ö med många engagerade människor runt om kring. Syns kanske inte så tydligt varje kväll på träning, syns kanske lite bättre när det sitter 150 pers på läktaren en lördagförmiddag och ser en träningsmatch. Man kan känna väldigt tydligt hur atmosfären ändras när slutspelet knackar på dörren. Lördagkvällen, insåg man vad man är inblandad i på riktigt och allvarligt.

Det är någonting helt sjukt när man sitter med 60+ pers i en lokal och känner att ja, det är vi, så här det ska vad. Man sitter i bordet med folk man aldrig träffat tidigare, men ändå känner man att det är vi. Häftigt att sitta där mittemot människor som är anledningen till det att jag finns där. Samtidigt börjar man inse vad Endre betyder för andra, hur många liv Endre har påverkat och ändrat, och hur lycklig lottad jag har varit när jag hamnade till Gotland och Endre istället för Stockholm, Örebro eller Västerås. Att hamna i Endre kan vara en av dom största gåvorna livet kan ge till en människa. Det har man inte förstått innan, det är någonting man inte kan förstå utan att själv ta del i resan, det är någonting man inte riktigt kan förklara. Way on and beond words. Man kan bara va tacksam att jag finns, är och får vara med och uppleva Endre.

Tjejerna (Hanna) hade gjort en film om Endres resa och resans betydelse för gubbarna. Att sitta i Endre bygdegård och se filmen med 60 andra var någonting otroligt fint, nästan en helig upplevelse. När man kan känna atmosfären runt sig ändras och man vet att alla i rummet känner ungefär som jag. Odödliga glädjen, stoltheten, tacksamheten, adrenalinet, pirriga känslan i kroppen, rysningar som går längs ryggraden, tårarna som fyller ögonen. Även då man ser filmklipper från tiden innan mig. Det spelar ingen roll att just jag inte var där och då, men det var VI som var där och det är det som betyder.  En av dom heliga stunder Endre har erbjudit oss, en av dom stunder man kommer minnas resten av sitt liv. Och att se först Didrik sätta sin straff, se mig själv med den odödliga känslan i kroppen, med den obeskrivliga själförtroendet, när man fortfarande minns med varenda cell att det var en kväll ingenting kunde stoppa oss. Jag tar min straff och peppar fram nästa skytt. När Anna tar fart, går runt målvakten och rullar bollen in i sista straffen… Alla stora känslor vaknar inombords och till slut märker man att jag var inte den enda som hade tårar i ögonen… Helt jävla sjukt. Kan bara undra hur det känns för dom som inte längre spelar i A-laget. Jag har ändå fortfarande chansen att jaga efter stora känslor, dom odödliga stunder och har chansen att få uppleva någonting motsvarande även i framtiden.  

Har hunnit fundera sista tider att varför jag spelar innebandy, varför jag håller på lagsport, när jag lika bra kunde hålla på med något individuellt sport. Det var som ett slag i ansiktet, det var som någon tog mig i axlarna och skakade alla onda, tvivlande tankar ur mitt huvud. Det som man fick uppleva i lördags, det är den enda anledningen man aldrig någonsin behöver ha.

Advertisements

2 responses to “Way beond

 • Lotta Yttergren

  En sådan härligt hjärtlig beskrivning av vad Endre har för betydelse och jag kan dela din uppfattning och känna den sköna känslan utan att jag var med och hyllade Göran & Halle !
  Du är fantastisk på att uttrycka de känslor som jag tror många delar med dig och som du vet är jag och Ingemar ganska “nyförälskade” i Endre så vi väntar med spänning att få uppleva er match i Falun i slutet på september.
  Tack för din härliga resumé och heja på i målet denna säsong.

  Varma hälsningar Lotta

 • Capaldo

  Ja Liisa. Man får så många minnen och vänner av lagidrott. Tack för att du visade vägen med att vara först på scen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s