Svärord

Hur en liten människa kan skratta så stort? Och han gör det väldigt ofta också.

piparimiesVar i söndags i Paloheinäs backe och den här gången hittade vi nog gränsen. Fick ta en eeeeeextralång nedjogg innan jag ens vågade sätta mig i bilen. Vägen ner har aldrig någonsin känts så lång. Tänk hur det känns komma ner en backe (eller trappor) med kroppen där musklarna är helt bortkopplade? När ingenting tar mot? Och för första gång kroppen hann inte återhämta sig på vägen ner och man fick börja två sista sträckor med gamla mjölksyra i benen.

Samtidigt får man den lilla masochistiska glädjen i kroppen, efter man har svurit upp två sista sträckor. 30 sista stegen hinner man gå genom alla svordomar man kommer ihåg och hitta på tre nya. Ovanför alla Helsingfors skogar vet man inte hur man ska va när allt känns så fruktansvärt förjävligt. Stå still, nej. Sitta ner, nej. Andas, nej. Inte andas, nej. Gå sakta i cirklar, nej. Gå ner, aldrig i livet… Heh. Ge mig en pulka…

Egentligen borde inte passet va så tuff och det blir lika många långa sträckor än i alla andra pass, men vi kom på efteråt att det var 10min längre än alla andra pass. 20min kan man göra egentligen vad som helst, men efter det hinner/orkar man inte längre återhämta sig. Man kanske borde ha gjort löpningarna tvärtom, kommer jag på nu? Nackdelen är dock att man börjar med att toppa backen, men då skulle sista sträckor vara 4×50 + 5×30 steg, istället för 2×90 + 1×120 steg. Synd att jag hinner nog inte testa det passet… Om en vecka är det redan dags att packa bilen och ta resan över Östersjön..!

Tanken var igår att göra en lugnare pass, häck och bål. Kvarnen har varit stängt två veckor och nu hade dom öppnat, men friidrottsbanan och andra gymmet var fortfarande stängt. Så det blev badminton, och bålstyrka. I maskiner. Inte min grej, jag som föredrar träna utan stora vikter. Visst är det trevligt att ha en PT som säger vad man ska göra och med vilken vikt, men helvete när han lägger på alltid lite till, även om jag inte längre orkar fulla serier. “Du behöver skaffa lite mer musklar.”

Trodde jag klarade mig utan större träningsvärk när ingenting kändes 24h efter passet, men hur mycke visste jag…? Träningsvärket har börjat smyga in i kroppen, 28h senare. Skulderblad, triceps, sidor, mage, rygg, höftböjare… Känns som jag fick en helkroppsgips. Samt söndagens backe känns i form av trötta rumpmusklar och vader. Och hamstrings. Och lår. Och axlar. Jag kommer inte upp från sängen imorn.

Varför det inte finns några målvaktsläger för vuxna (elit)målvakter? I hockey finns det möjlighet att delta målvaktsläger under sommaren även som NHL-pro/prospect. Ja, det är bra att det börjar finnas mv-lägrer för juniorer mer och mer, men varför får “vi” inte några lägrer? Inte värd att satsa och lära nytt? Har man lärt sig allt man ska och det går inte ändra något när man är 20+ år? 20år och you’re out. Alla elitmålvakter och mv-coacharna snackar om det att målvakternas utveckling sträcker sig under en längre period och dom har primetime vid +/- 30år. Det tydligen inte finns så många som ser större utvecklingsmöjlighet (business) hos “äldre” målvakter?

Kanske frågan är mer att det är lättare coacha unga målvakter då man kan koncentrera sig stort sätt på basics. Göra förflyttningar och slipa teknik. Man behöver inte ta hänsyn till varje individs målvaktsstil så kraftig när man bara rustar upp verktygslådan, behöver inte fördjupa till grubblingsämnen som taktik, läsa spelet, identifiera hot och olika situationer, och den allra största skillnaden mellan bra och bäst. Mentala spelet. Usch, vilka ord! Jag har fått jobba med nästan 30 målvakter under den här sommaren och det finns alltid några som har fin teknik, och dom verkar göra allt rätt, men dom inte tar en enda boll. Någon har glömt berätta regel nr 1 i målvakternas gameplan: rädda bollen. Hur ska man lära en målvakt ta fast bollarna om man inte kan påpeka en bristande teknik?

Vem vågar börja coacha målvakter som har redan bra grund och teknik? Vem börjar lära innebandytaktik för målvakter, hittar bra rörelsemallar för olika återkommande situationer, vart, hurdana och hur födds alla hot för målvakter? Vem är den fystränaren som sätter sig in i ib-målvaktens fysik och tar fram en hel träningsprogram för ib-målvakter? Vad och hur borde man egentligen träna som mv att få ut största nytta? Och skulle det va så fel att bara slipa teknik, rädda bollar, träffa andra elitmålvakter, snacka och bolla idéer, göra några “off-ice” -pass under några dagar under sommarträningsperioden?

Min sömnrytm har gått åt helsike. Tack fotbolls-VM. Och sena träningar. Tur att jag har semester ett-två-tre-tre och halv veckor till..!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s