Knowledge is power

Äta frukost, läsa tidningen och gå lägga sig igen. Lyx. Varför borde man göra så mycke alltid? Visst är det skönt ibland vakna igen vid två, äta lunch, ta en kopp kaffe och inte göra så mycke?

Lillebrorsan började i lumpen i måndags och dom hade familjdag igår. Jag var där med brorsan och kidsen. Det var spännande ta ett litet varv i Santahamina, även vi fick bara se en liten bit och fick inte gå runt hur mycke som helst. Brorsan berättade att tre första dagar dom hade lärt att städa, bädda och stå i rad. Och han är sönder, mest mentalt, inte för att det är lumpen utan pga idioter som finns där. Dom har en kille i deras tolvmannarum som inte kunde sätta skosnöre rätt, som orkar inte lyssna, som fattar inget och är “klassens clown”. Tur att brorsan är inte den enda som vill kasta honom ut…

Jag kan tänka mig hur mycke lillebrorsan lider av sånt, han behöver klokt sällskap som kan prata brett och djupt om vad som helst. Jag kan bli lite frustrerad ibland om jag inte har haft chansen att grubbla intressanta ämnen tillräckligt ofta, och mitt behov för sånt är en bråkdel av brorsans behov. Och han svärde att han gjorde det största misstag man kan göra där. Han råkade visa att han vet lite för mycke om allt. Helveteshelveteshelvete, efter tre dagar vet alla hans namn och han har fått höra några “REKRYT KOKKONEN! Vill du föreläsa om ämnet!?”, “REKRYT KOKKONEN, ska du vidare till Information-kompani?!” osv. Stackars. *Krhmidiotkrhm* Knowledge is power, use it wisely.

Men samtidigt är jag lite avundsjuk och undrar varför folk har så svårt i lumpen. Du har all inklusiv, väldigt go mat minst fyra gånger/dag, hälsosamma rutiner, du behöver inte oroa för något speciellt, och dom har tydligen jäkligt bra omständigheterna för egen träning. Dom har flera gånger i veckan tillgång till gymmet, simhallen, fotboll, basket, innebandy, badminton, klättring, spåret och desto mer du tränar på egen tid, desto mer semesterdagar får du. 347 dagars mångsidig träningsläger. What’s the problem?

20140712_120700

Jag var resten av dagen och kvällen i Järvenpää som barnvakt. Fanny hade en jädrans fart hela dagen och hon var inte still en enda sekund. Och man måste pilla på allt. Verkligen allt, och hon vet att hon får inte göra det eller det, och hon gör ändå. Hon går och pillar blommor/spis/grill/dator/kaninen/hunden…. och efter man har sagt “Fanny NEJ, du får inte röra dom” tar hon ett steg bakom, ler och svarar “Manni bara står här” och när man själv kollar åt andra håll, ser man att hon tar några smygsteg tillbaka, handen går sakta mot objektet och hon kollar att vi ser vad hon gör. Hon börjar lära sig även att om det är en som börjar då “Fannyyyy..!” är det inte så allvarligt och om det är tre som ropar högt och samtidigt “FANNY NEJ!” då ska man använda fötter och försvinna fort. Vilken klurig tjej.

Efter ett tag blir man trött på “Fanny NEJ!” kommandot och slänger henne på trampolinen och stänger henne in. Hon springer två-tre varv runt trampolinen och slänger sig mot “väggen” och skrattar som en galning. Om och om igen. Undrar hur länge hon orkar om man inte skulle tvinga henne äta eller sova i jämna mellanrum? Tur att hon ändå är ganska bra att sova. Bar henne i sängen, släckte, sa godnatt och tog två andetag och hon somnade. Tydligen inte lika lätt varje gång, lucky me!

20140712_161703_10[1]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s