Give me the power

Puuuuuuuh… Haft full rull hela kvällen att få allt gjort som måste få gjort. Handla, laga mat, packa, diska, tvätta, fixa allt klar till imorn. Jag är inte alls säkert att jag har kommit ihåg packa med allt. Började kolla mina konton och kom helt plötsligt ihåg att jag har glömt helt bort min finska telefonräkning. Helveteshelveteshelvete… Förfallodatum 1.10.2013. Fan också. Undrar vad annat jag har glömt bort under den tiden min hjärna reste hem från Göteborg…

Hehe. Fasen vad jag skrämde en tjej på jobbet idag. Jag kom från ett håll och hon kom runt hörnet och när hon såg mig hoppade hon halv meter upp i luften. Anledningen till detta var att jag har raggisar istället för skor på jobbet och låter inte lika mycke när jag går… Heh, förlåt.

Alltså jag fattar inte världen nuförtiden. Sparka ut mycke folk, flytta tillverkning utomlands, sälja inhemska produkter utomlands och transportera in utländska produkter till inhemska marknader. Finsk/svensk kött säljs till Europa och det som erbjuds till oss hemma är brasiliska eller dansk kött. Svensk/finsk mjölk säljs till Kina eller Ryssland och till oss säljs det tysk mjölk. Samma sak med klädindustri, teknikindustri, möbelindustri osv. Folk i hemlandet blir av med sina jobb och helt plötsligt det är staten (skattebetalarna) som betalar livet. Spara, bli av med folk och kostnader bara att någon annan få ta hand om problemet. Mer arbetslösa, större skatter och avgifter, den fattiga individen har inte råd att leva, söker försörjningsstöd och det blir ännu dyrare för staten och skattebetalarna. Företag och skattebetalarna får ännu mer utgifter, sparkar ännu mer folk och försöker spara ännu mer osv… Man producerar högkvalitativa produkter hemma, betalar att trasportera dom till utomlands när samtidigt vi betalar sjukt mycke att transportera ungefär liknande varor tillbaka. Samtidigt alla säger att vi måste t.ex. minska föroreningar men ändå väljer vi att skicka grannes produkter till Kina och köpa hem en motsvarande produkt från Bangladesh.

Ännu har jag möjlighet att köpa gotländsk kött och gotländsk mjölk när jag handlar på Atterdags, men räcker att jag åker till Helsingfors så helt plötsligt är det Milbona-mjölk från Tyskland och dansk fläsk som gäller. Skulle fördera inhemska produkter, men a) det finns inte eller b) dom är så sjuktsjukt dyra att man måste va en miljonär innan man har råd.

Undrar hur budgeten skulle se ut om alla, verkligen alla kostnader räknades ihop typ inom kommun eller även inom landet. Alla brancher, alla företag, både privata och offentliga sektor, varenda individens inkomst och utkomst, alltså helt enkelt det vart alla våra pengar går och varifrån får vi nya pengar. Fattar (eller inte) att alla vill köra sitt eget race och försöka göra så mycke vinst det går, men om allt skulle slås ihop, vem skulle vinna? Åtminstone inte vi. Vi betalar för att få och vi betalar för att ge, vi betalar bara att få betala ännu mer. Lägga ner skolor att bygga ett nytt superdyr och fin centralbibliotek i Helsingfors. Spara inom äldre/sjukvård att bygga ett konserthus. Använda 15 miljoner att bygga 5km cykelväg istället att bygga en ny idrotts/simhall (som verkligen behövs). Förnya något som redan fungerar bra, och efter några år inse att det här gick åt helvete.

Jag brukar fundera ganska mycke allt möjligt men oftare och oftare jag kommer till slutsats att jag själv är faktiskt helt okej, men att det är världen runtomkring som är problemet. Och oftast antigen därför att man kan inte se den stora bilden, kontexten och helheten eller att man helt enkelt fattar inte vad är viktigt och vad är oviktigt. Give me the money and power and I’ll fix it. Även om jag är inte alls insatt i ämnet och inte heller ens intresserad. Men jag skulle göra det ändå bättre än dom andra i dagsläget.

Fan vad jag är trött. Vet inte om jag sover dåligt därför att jag är så trött eller om jag är trött därför att jag sover dåligt? Har vaknat varje morgon kring 5:20 och inte kunnat somna om… 35min är långa, sköna minuter på morgonen, om man kan använda dom på bästa sättet. 3,5h på båten och ca. 4h i bussen. Kudde, filt och hörlurar: check.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s